Så ordnar du en vacker minnesstund

Att fixa fest inför ett kalas eller bröllop är på många sätt enkelt. Nu är det glädje och samvaro som står i centrum och det finns inga direkta regler om hur du kan fira. När det kommer till en minnesstund kan det vara betydligt svårare. Under en minnesstund ligger fokus vanligtvis på samtal, minnen och samvaro och tillställningen är en mycket betydelsefull och stor del av begravningen.

Minnesstunden är inte bara till för att man ska kunna samlas och prata av sig med andra vänner och anhöriga, utan den har också en stor och avgörande roll för människors sorgbearbetning. Här kan man prata med andra gäster som har varit närvarande under ceremonin och det är inte ovanligt att det bjuds på mat och dryck. Precis som när du ska planera vilken annan tillställning som helst, har minnesstunden ett flertal moment som behöver planeras. Känns det tungt och svårt att göra det på egen hand kan du ta hjälp av lovabegravning.se som erbjuder allt från stöd till planering. För den som vill fixa minnesstunden själv kommer här några värdefulla tips.

Planera minnesstund – Att tänka på

1. Skicka iväg en inbjudan

Även om minnesstunder idag är standard för de allra flesta är det inte alltid en självklarhet för alla. Se därför till att du bjuder in anhöriga till minnesstunden via personlig kontakt eller med hjälp av dödsannonsen.

2. Välj lokal

Att välja lokal för minnesstunden kan vara svårt. Vissa väljer att ha minnesstunden i det egna hemmet efter begravningsceremonin, medan andra väljer lokaler som är specifikt framtagna för ändamålet och som i många fall ligger i anslutning till den plats där själva ceremonin ägde rum. Här finns det dock inga regler som du behöver anpassa dig efter. Om så önskas kan minnesstunden hållas på en restaurang, i en vacker trädgård eller på annan önskvärd plats.

3. Mat och dryck

Även om det inte är ett måste är det inte ovanligt att vilja bjuda på mat och dryck i samband med en minnesstund. Precis som med valet av lokal kan du själv välja om det ska bjudas på något enklare som kaffe och kaka eller om du vill att det ska serveras en större middag med flera olika rätter. Planerar gärna menyn utifrån tiden då minnesstunden äger rum. Är det vid lunchtid kan något matigare vara bättre än en sötsak.

4. Anordna ett minnesbord

Minnesbord ett mycket vanligt förekommande inslag och anordnas vanligtvis av den avlidnes anhöriga. På minnesbordet kan man placera föremål som den avlidna höll av, men också ljus, fotografier, minnesgåvor, dikter eller en vacker gästbok för gästerna att skriva i. Återigen är detta inget måste, men det är ett fint och vackert sätt att minnas den avlidna och säga ett sista farväl.

5. Utse värd eller värdinna för struktur

När sorgen är som störst kan det vara svårt att ha full kontroll på alla moment som minnesstunden innebär och därför kan det vara en god idé att utse en värd eller en värdinna. Personen har som uppgift att leda minnesstunden från början till slut och se till att alla som vill får komma till tals.