Servera drycker och mat vid ett event

Om du ska vara värd för ett event vill du förmodligen servera mat och dryck till dina gäster. Som värd eller värdinna är du ansvarig för att alla har det bra och är nöjda med det som serveras. Det är många punkter som ska stämma för att det ska bli ett minnesvärt event. För det första bör du tänka på om gästerna ska sitta ner eller om alla ska gå runt och mingla. Om det är det sistnämnda alternativet bör du satsa på enkel mat som går att hålla i en hand och inte kladdar. Om gästerna ska sitta ner bör man fundera på om man ska ha bordsplacering eller om det ska vara fri sittning. Det finns för- och nackdelar med båda och det gäller att man kan känna av stämningen baserat på gästlistan.

Se till att maten och vinet passar ihop

Att para ihop mat och vin kan vara en konst. Det räcker inte att köpa in några viner och hoppas att de ska fungera till maten utan det kräver lite mer eftertanke. Om du planerar ett större event har du kanske hjälp av en eventkoordinator eller cateringfirma som hjälper dig. Om det är ett lite mindre event så ligger kanske ansvaret på dina axlar. Det enklaste brukar vara att bestämma menyn först och sedan para ihop det med viner. Läs på och fråga på till exempel Systembolaget vad som kan vara bra till en viss rätt. Idag behöver du dock inte gå till bolaget för att handla vin utan det går lika bra att beställa på nätet. På Vinotaket kan du snabbt och enkelt beställa stora vinboxar direkt hem till dörren. Här finns ett brett utbud och du kommer med största sannolikhet hitta något som passar. Tänk på att även ha med ett par alkoholfria alternativ på festen för de som inte dricker.

Servera vegetariska alternativ samt fråga om allergier

Idag är det många som väljer att äta en helt eller delvis växtbaserad kost. Därför är det smart att ta med ett vegetariskt eller veganskt alternativ på menyn. Du bör också kolla upp i förväg om någon av dina gäster har någon form av allergi och i så vall vad. Det kan du till exempel ställa som en fråga på inbjudan. Om gästen tackar ja ska de höra av sig innan ett visst datum och även meddela om du bör tänka på någonting med maten. Tänk på att ha ganska mycket framförhållning när det gäller detta, speciellt om du ska ta hjälp av en cateringfirma. De vill gärna veta så långt i förväg som möjligt.