Fester vid midsommar

Midsommar är för många svenskar den absolut roligaste högtiden. Ska du anordna en fest vid midsommar? I så fall finns det otroligt mycket du kan göra i dekorationsväg. Oftast bjuder man ju in ett ganska stort sällskap men det går naturligtvis lika bra med en liten fest. Förhoppningsvis kan man vara ute i det soliga vädret men det är alltid bra att planera för en plan B om det skulle regna eller åska. En av fördelarna med att planera en midsommarfest är att du alltid vet vilken veckodag den äger rum, nämligen en fredag.

Börja planera festen

Ett beslut som du måste ta ganska tidigt är om det ska vara en barnfri fest eller inte. Det är också viktigt att det framgår på inbjudan så det inte blir några jobbiga missförstånd under festen. På inbjudan ska du också skriva om gästerna ska ta med sig något och vid vilken tid de ska komma. Tänk på att skicka ut inbjudningarna i god tid så att folk har tid att planera. Be gärna gästerna svara innan ett visst datum om de kommer eller inte så du kan planera efter hur många gäster som faktiskt kommer. Tänk också på att många får ett par olika erbjudanden om midsommarfester så om du skickar in din inbjudan för sent är chansen stor att de redan har tackat ja till en annan fest.

Välj ett ställe där alla får plats

När du vet hur många som ska komma är det dags att välja en plats för festen. Har du en stor trädgård är det oftast trevligt att sitta där. Det är också praktiskt eftersom du har nära till ditt eget kök och kan gå in och förbereda maten i lugn och ro. Dock kan det behöva införskaffas ett par extra stolar och bord. Annars kan det vara trevligt att hyra någon form av lokal eller plats där man får plats riktigt många. I så fall kan det också vara en god idé att använda sig av en cateringfirma för att slippa tänka på mat och dryck. Ett annat alternativ är att alla själva tar med sig det som de vill äta och dricka för att förenkla för alla.

Låt maten stå i centrum

Midsommar handlar mycket om den goda maten och den bör stå i centrum. Nypotatis är en given klassiker och sill likaså. En god och fräsch sallad brukar också vara med på ett hörn. Sedan kan du även välja att ha med lite goda pajer eller ostar om du känner för det. Bordet kan också smyckas med en massa härliga blommor och lite svenska flaggor för att få till den där speciella sommarkänslan. Det är även en god idé att servera alkohol och alkoholfria alternativ.